Thursday, August 5, 2010

Aviser og politikk

Vi får 3 aviser på døren hver dag. En gratisavis som kan sammenlignes med Aften Aften, en avis med nyheter på engelsk og kinesisk. I tillegg abonnerer vi på The Straits Times, som er hovedavisen i Singapore. Etter en stund med disse 3 avisene, oppdager man at det er noe mystisk. Det er liksom noe som mangler, og de skriver om akkurat det samme. Står det om økt kapasitet i kollektivtrafikken i en avis, står det om akkurat det samme i de to andre avisene. De store innenrikssakene handler om kollektivpriser, trafikkregulering, økonomi, trafikkulykker, flom, og andre ting. Politikk skrives det lite eller ingen ting om. Ingen av avisene er spesielt kritiske. Kritikk av politikere vil være utenkelig her. Jens Stoltenberg, Kristin Halvorsen, ja til og med Sylvia Brustad ville blitt behandlet med respekt av pressen her.

Det er ett parti i dette landet som har all makt. Opposisjonen er liten og veldig svak. Singaporere er generelt lite opptatt av politikk, og er veldig fornøyd med dagens politikere. Jeg hørte på et debattprogram på radioen for et par dager siden hvor vanlige singaporere kunne ringe inn å si sin mening om politikerne. Hovedmelodien var at man bør la politikerne være i fred slik at de får gjort jobben sin, men at befolkningen kanskje burde spørres om råd i de virkelige store spørsmålene.

Leserinnleggene i avisene er ganske artige å lese. Det er selvfølgelig ingen Frp'ere som klager over drittpolitikere, høye avgifter, dårlige veier, dårlige sykehus osv. Et typisk leserinnlegg kan f.eks. være en stor takk til rektor på skolen fordi han gjør en utmerket jobb, og er veldig gode mot barna osv. Eller at en leser skriver inn et innlegg om at man ikke alltid bør stoppe på gult lys, da dette kan skape farlige situasjoner for bilistene bak.

Men for øvrig er avisene veldig bra her. For en avisoman som meg, kan man fort bli sittende en hel dag å lese gode reportasjer om f.eks. skipsfart, utenrikskommentarer og sport. Men politikerskandaler, det finnes nok bare i utlandet.

No comments:

Post a Comment