Tuesday, August 10, 2010

Første skoledag!

Fra 1. skoledag


Endelig har tiden kommet til første skoledag. Barna har nok gledet seg veldig, selv om de ikke har snakket så mye om det. Emma og Mats må gå i skoleuniformer. Grå shorts/skjørt og de kan velge farge på overdel selv.

Begge barna har startet på det laveste nivået i sitt trinn. Dvs. i den klassen hvor barna kan lite eller ingen engelsk. Etter kort tid skal de opp i nivå 2. Og når (hvis) de når nivå 3 skal de gå i "normal" klasse, men med ekstra støtte i engelsk. Hvis de kommer så langt at de begynner i normal klasse, må de velge et ekstra språk i tillegg til engelsk. F.eks. kinesisk, indisk eller malaysisk. På det nivået snakker de nok bedre engelsk enn meg, så jeg får sørge for at de ikke kommer så langt. Mulig jeg tar de ut av skolen en periode eller kanskje jeg bør lære de feil ord, sånn at de blir holdt tilbake på nivå 3.

Vi var vel litt usikre når vi måtte levere fra oss barna i en klasse hvor "ingen" snakket norsk, og at all undervisning er på engelsk fra første time. Emma har noen i klassen som er fra Norge, og Mats har 2-3 i klassen som er fra Danmark. Men foreldre er jo bare i veien, så vi måtte gå når barna var avlevert.

Skolen har en parent lounge der foreldre kan lese aviser, drikke kaffe, surfe på nett eller bli kjent med andre foreldre mens man venter på at barna skal bli ferdig. Men første skoledag varer i nesten 7 timer, så vi valgte etter hvert å gå på shopping og lunch i byen. Byen og byen, fru Blom. Hele Singapore er jo en storby. Men et av de hotteste kjøpesentrene ligger ca 3 steinkast unna, så det var ikke så langt å gå for å finne seg en ok cafe. 3 steinkast er for øvrig et estimat, siden det er relativt trafikkert i området. Men det er nok mellom 2.9 og 3.1 steinkast.

Fra 1. skoledag


Skolen til Emma og Mats har ca 3.500 elever på et område som er ca. like stort som Hosle skole. Det er ubegripelig hvordan de får plass til så mange elever på så få kvadratmeter. Men de har systemer for det. De har en stor kantine som selger mat. Her skal alle spise maten sin. Men barneskoleelevene spiser først. Deretter ungdomsskoleelevene og til slutt de som går på high school. Når det er friminutt strømmer det på hundrevis av elver fra klasserommene og ut i fellesområdene. Både Emma og Mats sier at de mistet klassen sin i dag. Men de sa at det sto sånne folk med gule bånd over alt, og at de kom løpende bort hver gang de så et forvirret barn (gråtende?), leste på navnelappen (hvor det står navn, klasse og lærer), og geleidet barna til riktig sted.

Etter endt skoledag var det avslapping og feiring på nærmeste is-resturant. Også det mellom 2.9 og 3.1 steinkast unna, selv om ikke det kan dokumenteres. Men is ble det.

Fra 1. skoledag

Fra 1. skoledag

No comments:

Post a Comment